Terrarium: Μπορεί ένα οικοσύστημα να χωρέσει σε μία γυάλα;

H ιστορία του terrarium παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον, μιας και ξεκίνησε σαν ένα απλό πείραμα. Πιο συγκεκριμένα, το 1842, ο βοτανολόγος Nathaniel Bagshaw Ward αποφάσισε να τοποθετήσει μία χρυσαλίδα σε ένα μπουκάλι το οποίο ήταν κλειστό. Με τον καιρό, άρχισε να αναπτύσσεται εντός του μπουκαλιού υγρασία, ενώ σε λίγες μέρες ξεφύτρωσαν μία μικρή φτέρη και γρασίδι, τα οποία δυσκολευόταν να μεγαλώσει στον κήπο του. Το συμπέρασμα ήταν ότι σε ένα προστατευμένο από τη ρύπανση περιβάλλον, τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν ευκολότερα. Η συμβίωση αυτών των διαφορετικών οργανισμών συνεχίστηκε για αρκετούς μήνες και η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά φυτών σε μεγάλες αποστάσεις.

Image
Και όμως ! Ένα terrarium αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα εντός μίας ανοιχτής ή κλειστής γυάλας, στο οποίο αναπτύσσονται ταυτόχρονα διάφορα είδη φυτών, και σε ορισμένες περιπτώσεις φιλοξενεί και κάποια έντομα.
Image
Image

Εάν το terrarium θα είναι ανοιχτό ή κλειστό εξαρτάται φυσικά από το είδος των φυτών. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιούνται φυτά που αγαπούν την υγρασία (πχ. πόλκα,φυτώνια,πιλέα, βρύα) , ενώ στην δεύτερη συνήθως κάκτοι και παχύφυτα.

Tips για να φτιάξετε το δικό σας terrarium:

1)Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά που έχετε επιλέξει έχουν αρκετά όμοιες ανάγκες και μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά στο ίδιο δοχείο.

2)Τοποθετήστε το γυάλινο δοχείο κοντά σε φως, ώστε τα μικρότερα φυτά να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό.

3) Φροντίστε τα φυτά σας να έχουν φυτευτεί σε έδαφος με διαφορετικές στρώσεις που θα εξασφαλίζουν την απαραίτητη υγρασία.

4)Ψεκάστε με νερό για να διατηρήσετε την υγρασία του οικοσυστήματος κατά αραιά διαστήματα.