Tips για την φροντίδα ορχιδέας

Όλοι μας αγαπάμε τις ορχιδέες! Τις συναντάμε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές σε χρώματα και είδη και σίγουρα ξεχωρίζουν ανάμεσα σε οποιοδήποτε άλλα είδη φυτών.

Πολλοί ωστόσο παραμένουν διστακτικοί, λόγω της ιδιαιτερότητας της φροντίδας τους. Για αυτό λοιπόν σήμερα θα σας δώσουμε μερικά εύκολα και χρήσιμα tips ώστε να είστε πανέτοιμη να φροντίσετε τις ορχιδέες σας και να τις δείτε να ανθίζουν ξανά και ξανά!

  1. Τοποθεσία : επιλέξτε ένα σημείο με ανατολικό προσανατολισμό, όπου το φυτό σας θα δέχεται άπλετο φυσικό και τεχνητό φως. Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο για να το προστατεύσετε από τα εγκαύματα.
  2. Πότισμα: η ιδανική συχνότητα για να ασχοληθείτε με το πότισμα της ορχιδέας σας είναι 1 φορά την εβδομάδα. Ο ιδανικός τρόπος ώστε να μην κρατήσουν οι ρίζες υπερβολική υγρασία, είναι να τις εμβαπτίσουμε σε χλιαρό νερό για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια να αφήσουμε να στραγγίσουν καλά.
  3. Λίπανση : ας μην ξεχνάμε πως όπως και τα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου, έτσι και οι ορχιδέες χρειάζονται επιπλέον θρεπτικά συστατικά για να εξασφαλίσουμε τη σωστή τους ανάπτυξη. Επισκεφτείτε ένα γεωπονικό κατάστημα ώστε να σας δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες εφαρμογής για κάθε σκεύασμα.
  4. Μεταφύτευση : συνήθως μεταφυτεύουμε τις ορχιδέες κάθε 1-2 χρόνια σε ειδικές γλάστρες και αλλάζουμε το υπόστρωμα. Εάν παρατηρήσουμε κάποια αλλοίωση στο υπόστρωμα τότε πραγματοποιούμε νωρίτερα τη διαδικασία.
  5. Ανθοφορία: οι ορχιδέες ανθίζουν 1 ή 2 φορές το χρόνο, ανάλογα με το είδος. Μετά την ανθοφορία, κόβουμε το φυτό στο ύψος του δεύτερου οφθαλμού από τη ρίζα και συνεχίζουμε κανονικά της φροντίδα του.
Image